Гранит

Също както и мрамора, този камък е намерил своето широко приложение в редица човешки дейности. Той всъщност е най-разпространената магмена скала в природата Гранитът е символ на твърдост, а името му идва от латински и означава „зърнист“

(според структурата, която притежава и „зрънцата“, които са в нея). Съставен е предимно от кварц и фелдшпат с незначителни количества слюда, амфиболити, и други минерали. Тази минерална структура обикновено дава на гранита червен, розов, сив или бял цвят с тъмни минерални зърна, видими по цялата скала. Това е най-известната и експлоатирана от хората магмена скала. В нашето ежедневие присъства толкова често под най-различни форми, че ако се огледате, със сигурност погледът ви ще попадне на материал, в чиито състав влиза гранитът. Именно това налага употребата на думата „гранит“, когато говорим за гранитогрес, фурнир или декоративен камък, подови плочки, кухненски плотове и т.н.

Неговите „зърна“ го правят общо име за различни гнайси, базалтови,шистови скали, както и много други. Затова е добре наистина да потърсим професионално мнение в избора на гранит. Този материал се използва предимно под формата на дялани плочи и всъщност изразът „дялан камък“ първоначално се е отнасял именно за него.

Той притежава наистина превъзходни за нуждите на хората качества – устоява на абразия, достатъчно „силен“ е, за да понесе значителна тежест, достатъчно инертен да се противопоставя на атмосферни влияния, а и може да бъде лъснат до блясък. Тези характеристики го правят много желателно и полезно измерение камък правят.

Гранитът, който можете да поръчате от Карт Инвест е от най-високо качество и може да бъде специално обработен за вашите потребности.