Риолит

Малко скали в природата могат да имат свои еквиваленти, но риолитът е едно приятно изключение. Поради своя състав и външен вид, той често е бъркан с гранита. Древните гърци са му дали името „каменен поток“, тъй като се образува от магмени скали. Именно произходът му е причината в структурата на риолита да има високо съдържание на силициев диоксид.

Обикновено е с розов или бледо сив цвят, а „зърната“ му са толкова малки, че са едвам видими с невъоръжено око. Тъй като де формира предимно от вулканичните изригвания, той съвсем естествено може да се открие в близост до места, където лавата се е намирала в големи количества в близост или на земната повърхност. Почти не са известни находища на риолит от подводни вулкани.

За разлика от гранита, този материал тепърва намира своето по-значително приложение. Находищата му не са толкова големи и не се среща толкова масово. Все пак трябва да кажем, че качествата на риолита не отстъпват по нищо и след обработка може да намери също толкова широка реализация в бита. Малко известен факт например е, че почитаният в Древността обсидиан, всъщност е разновидност на риолита. В днешни дни той може да бъде употребяван като декоративен камък, в абразивите или за различни орнаменти. Подобно на гранита, търсенето му най-често е за фасади и „външни“ архитектурни решения.

Карт Инвест разполага със собствена кариера за риолит, което гарантира предлагането и доставката на промишлени количества от материала. За повече информация се свържете с нас.